Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

Recente Projecten

On 13, mrt 2020 | No Comments | In | By Caspar Zijlstra

> den Engh Utrecht (2)

Voorafgaand aan dit project had ik een voorliefde voor een locatie en eigen interesses en fascinaties voor een thema.

‘Een nieuw heden op de plek uit het verleden’ Leidsche Rijn – Utrecht.

Mijn gekozen locatie ligt aan de westzijde van de stad Utrecht in een compleet nieuw stadsdeel, Leidsche Rijn. Midden in deze nieuwe wijk ligt het perceel met daarop een boerderij en bijgebouwen. De geschiedenis van het perceel gaat terug naar het jaar 1259. De grond van het perceel is deels archeologisch, de boerderij is een rijksmonument en de bijgebouwen zijn gemeentelijke monumenten. Het perceel waarop de boerderij staat, is rijk aan natuur en heeft op dit moment geen bestemming. 
Met mijn afstudeerproject wil ik daar verandering in brengen. Het uitgangspunt van mijn ontwerp is: ‘De historische plek wordt het kloppende hart van de wijk’.

De behoeftes van de inwoners van de wijk zijn sturend geweest voor mijn ontwerpopdracht. Ik heb mezelf afgevraagd hoe ik de boerderij – die midden in de wijk staat – kan laten functioneren als kloppend hart. De wijkbewoners hebben behoefte aan meer culturele en horeca voorzieningen, ze willen ook meer sociaal contact met elkaar. Dit is aanleiding geweest om een restaurant, kookstudio en een café in de boerderij te plaatsen.

Op dit moment is te zien dat de vraag van de consument naar gezond voedsel toeneemt, daarbij willen mensen de oorsprong van hun producten weten. Dit vind ik interessant en het heeft ook mijn aandacht. De wijkbewoners zijn overdag druk met werk en hun kinderen, er is weinig onderling contact. Uit referentie onderzoek blijkt dat een moestuin in een wijk zorgt voor meer gezamenlijke activiteiten en het zelf produceren van groente. Bovendien is het werken in de natuur stress reducerend. Deze conclusie heeft ervoor gezorgd dat ik de buitenruimte van de boerderij voorzie van een moestuin. Met de oogst uit de moestuin kunnen de wijkbewoners thuis of in de boerderij gezonde gerechten koken. Bij het bereiden van deze gerechten kan mijn visueel essay als uitgangspunt worden gebruikt. Deze is vormgegeven als kookboek en bevat zeven gevarieerde gerechten.

De archeologische grond, het rijksmonument en de gemeentelijke monumenten vragen om een speciale benadering bij deze herbestemming. Vanuit het concept: ‘Een nieuw heden op een plek uit het verleden’ heb ik ervoor gekozen om te “spelen” met de twee begrippen heden en verleden. Hierbij heb ik verschillende studiemodellen en schetsen gemaakt om te kijken wat de beste ruimtelijke oplossing is. Het interieurontwerp vertelt een verhaal over het gebouw uit het verleden met het hedendaagse programma dat zich zowel binnen als buiten afspeelt. Door deels los te blijven van de bestaande structuur behoudt de boerderij zijn karakter.

Kijk voor meer informatie op:

http://bkv.academieminerva.nl/profile/525

Submit a Comment

You must be logged in to post a comment. Login